Jakožto člověk s láskou k přírodě a vášní k bylinkám jsem se dlouhou dobu snažila řešit dceřin atopický ekzém pomocí bylinek. Ať už pitím speciálních čajových směsí, nebo různých lektvarů, tinktur, dále pak bylinkové koupele a natíráním mastiček nejen z podomácku vytvořených bylin. Těch zkušeností byla spousta, ale úspěch žádný. Snad kdyby nám byla dána bylinková ucelená terapie, možná by bylinky fungovaly. V sílu bylin věřím a byliny v naší kuchyni řadím na první místo a denně je používám.
Používáte divoké bylinky? Já, jakožto tehdy prvorodička, skoro bio matka, snažila jsem se maličké dávat to nejlepší, co jsem ji sama uvařila.
Proto s probouzející se přírodou jsem začala sbírat divoké byliny a dávat je do jídla. Nebo třeba jen jsem je nasekala a dala na chleba, do salátu. Jsou výborné, určitě je vyzkoušejte. Spousta lidí tyto divoké byliny vnímá jako plevel, což je škoda. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a jiných látek, které přirozeně posilují imunitní systém. Čerstvé bylinky jsou pro malé děti lepší než ty sušené, protože nejsou tak aromatické a jsou pro děti i lépe stravitelné.
Další způsob, jak dostat tyto bylinky do těla hlavně dětí, je formou živé stravy, např. smoothies. Tím nechci říct, že jsme přešli z klasické stravy na raw stravu. Ale 1-2 jídla denně, většinou svačinky, jsem se snažila nahradit raw smoothies.
*brutnák – chutná jak okurek, dětské oko určitě zaujme a pojídání modrých květů se jim určitě zalíbí. Okurková příchuť byliny dodá do smoothies velmi svěží chuť. Tato bylinka má příznivé účinky proti alergiím a ekzémům a to hlavně v syrové podobě. O atopickém ekzému čtěte víc na mém blogu zde >>>
*Ptačinec žabinec, *sedmikrásky – listy i květy, *merlík, *bršlice.
*Dobromysl – silně protizánětlivá bylinka, je to přírodní antibiotikum. Je dosti aromatická, ale když ji do smoothies dáte jen pár lístků, chuť vám nezkazí.
Mezi mé další oblíbené přírodní antibiotikum patří lichořeřišnice. Chuť mi připomíná ředkvičku a přidávám ji s oblibou nakrájenou na chleba, do salátů nebo pro její krásu na dozdobení jídel. Tady už nejí jen pusa, ale květy jsou nádherná pastva i pro oči.
Bezvadný je i kořen pampelišky, který jsem si zvykla používat stejně jako kořenovou zeleninu. Bobkový list je silně protizánětlivý a také ho používám do většiny jídel, polévek a vývarů. Na denní bázi využívám bazalku, libeček, kmín, kopr, pažitku, petržel, které také působí protizánětlivě.
Výčet těchto bylin uvádím cíleně, jsou to přírodní produkty, které si můžete nasbírat při procházce v přírodě, vypěstovat na zahrádce, v truhlíku na balkoně a můžete je tedy používat denně.
Jsou to přírodní antibiotika. Působí protizánětlivě, tedy pro ekzematickou kůži a tělo, které v sobě jistou dávku zánětu má, jsou blahodárné a velmi nápomocné.
Proto je nutno tělo touto přírodní a přirozenou cestou neustále podporovat, a tedy zánět vypuzovat ven.
Budu se těšit Společně ke zdraví,
Lenka