Atopický ekzém

 


Co je ekzém a proč vzniká?


Ekzém patří do skupiny atopií. Atopie nemusí zrovna znamenat nemoc, ale jde o predispozici. Pokud se přidají vnější vlivy jako je např. stres, očkování, potravinový alergen či jiné onemocnění, může tělo reagovat spuštěním zánětlivého procesu a může se začít projevovat ekzémem, alergií, astmatem, záněty atd. Probouzejí se hlavně na jaro a na podzim.

Alergie se generují ve střevě, proto mít kvalitní mikrobiom a správně o něj pečovat je základ. Tenké střevo je obrovská plocha a skrze tuto plochu se vstřebávají živiny a voda. Na jeho povrchu je tvořeno miniaturními výběžky. Ty pomáhají se vstřebáváním. Ale pouze tehdy, pokud jsou čisté. Jedině tak můžou účinné látky proniknout do krve a nevylezou stolicí ven.


Předpoklady vzniku autoimunitního onemocnění?


  • rodiče jsou alergici, astmatici či atopici (tedy genetická predispozice),
  • nekvalitní střevní mikrobiom
  • dítě přišlo na svět císařským řezem, tedy 30% imunity ztratilo, protože porod neproběhl spontánně,
  • dítě není kojeno, zavádění příkrmů, strava dítěte a matky
  • a jiné.

Dítě s těmito předpoklady je imunitně slabší a problém začíná, když se objeví nějaký spouštěč. Spouštěč může být cokoli, například sourozenec, který ze školy přinese infekt, stres dítěte, stres matky, předčasná antibiotika a jiné.

Je třeba si uvědomovat důležitost prevence.

Proto čím je mikrobiom masivnější, tím si více dokáže pohlídat své chronické problémy a současně zabojuje i s novým atakem, který přichází zvenčí.

Rozlišujeme mikrobiom střevní a mikrobiom kožní.


Mikrobiom střevní


Mikrobiom střevní tvoří mikroorganismy sídlící v lidském střevě. Můžou to být bakterie, prvoci, houby či viry.

Kvalitní mikrobiom souvisí s kvalitou a pestrostí naší stravy. Je spousta faktorů, které působí na mikrobiom negativně a střevní mikroflóru narušují. Tím můžou být zejména léky (antibiotika, kortikoidy atd.) a žádný pohyb.

Proto pestrost střeva hraje významnou roli při rozvoji zánětlivých, alergických, autoimunitních a jiných onemocnění. Tedy mít kvalitní silný mikrobiom je jeden ze základních „stavebních kamenů“ u každého autoimunitního onemocnění.


Mikrobiom kožní


Dále je třeba pořešit mikrobiom kožní. Ten je spojen s kosmetikou, pracími prostředky a celkovou péčí o kůži zvenku. V případě suchého ekzému je důležité kůži vhodně promazávat a hydratovat. Pokud pokožka po nanesení krému na kůži zčervená, nelekejte se, v našem případě to většinou znamenalo prokrvení pokožky.

Určitě nemůžu doporučit promazávání syntetickými produkty. Jsou pro tělo nepřirozené a po nějaké době začne kůže syntetiku z kůže vypuzovat ven. Lékaři na kůži doporučují většinou kortikoidy.

Kortikoidy

Kortikoidy jsou v jistém stádiu atopického ekzému vysoce účinné. Bohužel z dlouhodobého hlediska je nemůžu doporučit z důvodů vedlejších účinků, které jsou uvedené v příbalovém letáku.

Dcera je vyzkoušela jen jednou a kůže se zlepšila jen na pár dnů. Pak se ekzém zhoršil mnohonásobně. A důvod? Myslím si, že kůže odmítla syntetickou látku a tím zahájila detoxikační funkci.


Jak pečovat o kůži?


Suchou kůži je třeba udržovat stále vláčnou. Tady se nám velmi osvědčil bylinkový sprej s aloe vera. V případě, kdy je pokožka suchá, je vhodné ji promazat hydratačním krémem. Tím se prasklina zatáhne a nezvětší se do škáry.

V případě mokvajícího ekzému mám velmi dobré zkušenosti s aloe vera hustým gelem. Je to koncentrát s vysokým podílem aloe vera, který mokvající ložiska krásně zchladí a zatáhne. Tím se zmírní pravděpodobnost zvětšení ložiska a zavedení infektu.


Strava


Přetěžování imunitního systému nevhodnou stravou není dobré. Kojící matka by si měla dávat velký pozor na stravu, kterou do svého těla dává. Protože kojením se strava matky přenáší dítěti do těla a střeva a pokud není tělo připraveno na nálož „pochutin“, může se u dítěte spustit alergická reakce.

Další spouštěče můžou být alergie při zavádění příkrmů. Rozjídací fáze ekzém velmi zhorší, protože ve střevě můžou chybět látky, které by řešily imunitní reakce. Většinou je střevo tak slabé, že se rozběhnou lehké alergie, které se projevují právě např. ekzémem.

Reakce na jídlo můžou být s imunologickým podkladem a zjistí je alergolog na základě testu. Nebo bez imunologického podkladu, kdy podklad je v zažívacím ústrojí. Tedy neprodukují se enzymy, které jsou schopny zpracovat danou potravinu dál.

Více informací najdeš v mém ebooku ZDARMA  ke stažení zde:

Popsala jsem ekzém, jak jsem ho prožívala já s mojí dcerou. Také jsem přidala zkušenosti, které nás po trnité cestě při hledání řešení atopického ekzému provázely.

O atopickém ekzému bych mohla psát hodiny, všechny ty zkušenosti, které mám, se snažím díky svému webu, konzultacím a ebooku předat ostatním lidem, kteří si prochází podobným trápením, kterým prošla moje rodina.

Pokud se v tomto článku či ebooku vidíš a chceš probrat problém s člověkem, který si tím vším prošel, ozvi se mi, najdeme společné řešení info@spolecnekezdravi.cz.

Sledovat mě můžeš také ve FB skupině zde Společně ke zdraví.

Budu se těšit Společně Ke Zdraví 🙂

 

Lenka SKZ
Jsem expert na atopický ekzém, protože v této oblasti mám bohaté osobní zkušenosti. Proto pomáhám lidem najít příčinu atopického ekzému, nasadit vhodnou terapii a tím dostat ekzém z těla pryč. Můj příběh si přečtěte zde <<

Napsala jsem pro Vás ebook, abych Vám předala co nejvíce detailních informací týkajících se atopického ekzému. Ebook ZDARMA je ke stažení zde. Můj ebook ZDARMA si stáhni zde <<

Dalším průvodcem atopickým ekzémem je ebook, kde detailně popisuji příčiny, fáze ekzému a řešení - Jak ne/žít s ekzémem. Jako bonus získáte KONZULTACI ZDARMA. Ebook si můžete zakoupit zde <<

Zajímavé informace sdílím i na mé FB skupině Společně ke zdraví ALL zde https://www.facebook.com/SpolecneKeZdravi <<

Můžeš mi napsat email na info@spolecnekezdravi.cz konzultace zde <<