Mnoho dětí špatně reaguje na mléko. Může to být alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) nebo snížená či úplná intolerance na mléčný cukr (laktózu), který se v mléku vyskytuje.
Pokud je to alergie na bílkovinu kravského mléka, není možné konzumovat kravské mléko vůbec v žádné podobě, ani jako skryté v potravinách. Doporučuji nasadit na 4-6 týdnů eliminační dietu. Pokud zjistíte alergii na daný produkt, je třeba tento produkt na nějakou dobu vyloučit, a pak znovu postupně nasadit a sledovat, jak bude tělo reagovat.
Projevy, které můžou nastat jsou většinou kožní, dýchací nebo trávícího charakteru. Trávící mohou souviset s průjmy, zácpou, krví ve stolici, nadýmáním, záněty a podobně. Často se projevují u malých dětí a mnohdy po 3. roce života vymizí. Proto je dobré dítě sledovat, protože dobrá dieta a posilování mikrobiomu ochrání vývoj imunity dítěte.
ALE POZOR!
Spousta lidí tvrdí, že se jim vyskytnul problém až v pozdějším věku nebo po prodělání nemoci. Někteří mléko snesou, někteří ne. V takovém případě se jedná o sníženou toleranci mléčného cukru (laktózy) nebo intoleranci úplnou.
Intolerance laktózy – neboli intolerance na mléčný cukr. Jestliže má tenké střevo tento mléčný cukr vstřebat, musí být laktóza naštěpena enzymem, který se jmenuje laktáza. Ale s pozdějším věkem, nebo po prodělání nějaké nemoci se v tenkém střevě tvoří méně a méně tohoto enzymu.
Pokud je v těle laktázy dostatek, laktózu v mléce snadno vstřebáte. Nejedná se jen o kravské mléko, ale o mléko všech savců, včetně člověka. Mléko savce v sobě laktózu obsahuje. Proto je důležité, aby dítě od tří let nekonzumovalo příliš velké množství mléčných výrobků.
Někteří lidé nemusí mít díky konzumaci mléka či mléčných výrobků průjmy, křeče či nadýmaní, ale choroby spojené s autoimunitou, jako např. ekzémy. A ty jsou právě s přetěžováním střeva spojeny. Vše popisuji ve svém ebooku ZDARMA „4 kroky, jak dostat ekzém z těla pryč“.
Střevo nezvládne mléko vstřebat a nestrávený mléčný cukr tak vyvolá kvašení, hnilobu, střevo natahuje velké množství vody pro průjem.
Tím se problém stává chronickým a podporuje nemoci, neboť se narušuje imunitní systém a vstřebatelnost živin. Mnohdy u lidí, kteří špatně vstřebávají mléčný cukr, trpí i dalšími potravinovými alergiemi.
U lehčí stavů vám pomůže doplnit probiotické bakterie, protože vykazují velmi důležité předpoklady k urychlené nápravě poškozeného mikrobiomu ve střevě.
Dále doporučuji pít certifikovaný aloe vera gel, aby se zregenerovaly sliznice tenkého střeva. Aloe vera gel je třeba správně nasadit, není vhodný pro každého, obzvláště u střevně nemocného člověka. Pozor na správné nastavení dávkování.
U těžkých akutních stavů je vhodné dočasné vysazení mléčných výrobků úplně. Ale také není vhodné mléčné výrobky vyřadit z jídelníčku na dlouhou dobu, protože tento stav může způsobit úplnou laktózovou intoleranci.
Lze využít produktů s nižším obsahem laktózy, které lze koupit ve větších obchodech. Nízké množství laktózy mají jogurty, protože při fermentaci mléka se částečně mléčný cukr přemění na kyselinu mléčnou. Tedy jogurty mají o 20-30% méně mléčného cukru než mléko. Dále také kravské sýry, protože při výrobě sýrů přechází laktóza do syrovátky a ta se ze sýru odstraňuje úplně. Proto mnohé kravské sýry nemají mléčný cukr vůbec.
Bohužel předčasně narozené děti mnohdy nejsou schopny konzumovat mateřské mléko, protože tvoří enzym laktázu nedostatečně. U těchto dětí je třeba nasadit umělé mléko bez laktózy.
Laktóza se nerovná laktáza. Čím jste starší, tím méně se tvoří enzym laktáza. Proto hůře a hůře zvládáte trávit jakékoliv mléko. Pokud si člověk aktivně udržuje kvalitní střevní mikrobiom a sliznice, je laktózová tolerance mnohem lepší.
Jak to máte Vy s mlékem? Jsou Vaše sliznice silné a odolné? Bojujete s ekzémem nebo jinou autoimunitní nemocí? Nebo se potýkáte s některým zvýše popsaným problémem a potřebujete poradit? Můžete mne kontaktovat na info@spolecnekezdravi.cz.
Mějte se krásně a budu se těšit Společně ke zdraví,
Lenka